Az állam egy új jogszabállyal ellopja a társasházi lakásokat - TTOE cáfolat

Az alábbiakban a 2023 áprilisában a Telex.hu-n megjelent cikket és az Egyesület jelen írás végén lévő cáfolatát olvashatják!

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket egy hírre, ami áprilisban kezdett el terjedni a Facebookon. E szerint az állam egy új törvénymódosítással elveszi a társasházakban élők lakását, amit aztán a volt tulajdonosok sehogy sem fognak tudni visszaszerezni. Pontosabban:

„Nyáron hatályba lép az a törvény, ami a társasházakat kötelezni fogja arra, hogy jogi személlyé alakuljanak, éppen úgy, mintha egy céget alapítanánk.
Ez azzal fog járni, hogy a lakók (ebbe mindenki beletartozik, aki saját tulajdonú lakásban él) alapításkor beadják a lakásukat a társasházi vagyonba (éppen úgy, mint Kft. alapításkor beteszed a törzstőkét a saját megtakarított vagyonodból). Ennek az a következménye, hogy onnantól kezdve a lakás nem a te tulajdonod lesz, hanem a társasházé, így te csak használati joggal fogsz rendelkezni!!”

Egy április 10-ei bejegyzést a cikkünk írásakor már több mint 8200-an osztottak meg, de a sztori már korábban, január 19-én is járt a Facebookon. Később aztán itt, itt, itt és itt is megjelent. Többen is erre a Magyar InternetFigyelőben megjelent cikkre hivatkoznak, ami valójában csak szó szerint átemelt egy cikket a Szilaj Csikó nevű, alternatív gondolkodást népszerűsítő oldalról.

A Szilaj Csikó főszerkesztője, Varga Domokos György korábban hosszan elemezte, hogy szerinte mi is az a „Kovid”, és azt, hogy mit gondol az oltásról. Szerinte a vírus egy laborban fejlesztett biológiai fegyver, a vakcina viszont nem vakcina, hanem titkos cél áll mögötte: hogy az emberek be legyenek oltva, féljenek a vírustól (tehát a hatalmak könnyen kordában tudják őket tarani), és a társadalom immunrendszerének roncsolása. Emellett lelkesen támogatják, hogy Budaházy György kegyelmet kapjon, és elég egyoldalúan, oroszbarát hangsúllyal írnak az orosz–ukrán háborúról.

A Szilaj Csikó társasházakról szóló írása szerint kaptak egy levelet, de a szerzők kérésére nem fedik fel, hogy kitől. Azért tartották fontosnak a levél közlését, mert azzal szerintük a népszerű összeesküvés-elméletek, az „Új Világrend” és a „Nagy Újraindítás” újabb bizonyítékát találták meg. Attól tartanak, hogy Magyarország „készül belesimulni a globalisták tulajdonfosztó törekvéseibe”, ezért arra kérik olvasóikat, „hogy aki hasonlóképpen nagy veszedelmet lát a törvénytervezet véglegesítésében és megvalósulásában, sivalkodjon, ahogy csak bír”.

Na de mi is ez a jogszabály, ami ellen sivalkodni kell? A 2021. évi XCII. törvényről van szó, ami a a jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szól. A 2021-ben elfogadott, de 2023. július 1-jén hatályba lépő törvény nem arról szól, hogy az állam kiszervezi az ingatlanokat a magánszemélyek tulajdonából, hanem arról, hogy élve a 21. századi lehetőségekkel, modernizálja a jogi személyek adatbázisait, nyilvántartásait.

A cikkben pusztán annyit emelnek ki a tervezetből, hogy „jogi személyként tételezi a társasházat”. A pontos megfogalmazás viszont az lenne, hogy a társasházak, amik eddig az Ingatlan-nyilvántartásban szerepeltek, most bekerülnek ebbe a nagyobb, könnyebben hozzáférhető adatbázisba, így több fontos adat nyilvánosan is elérhető lesz (például az, hogy ki a közös képviselő). A törvényben részletesen felsorolják, kiknek az adatait teszik bele ebbe a nyilvántartásba:

„cégek, a civil és egyéb, cégnek nem minősülő szervezetek, a társasházak, továbbá azon jogi személyek vagy nem jogi személy jogalanyok adatait, amelyek vonatkozásában a nyilvántartással összefüggő határozathozatali eljárást nem bíróság folytatja le, és amelyek adatainak e törvény szerinti nyilvántartásba vételét törvény elrendeli.”

A társasházak a negyedik bekezdésben, a „civil és egyéb, cégnek nem minősülő szervezeti formák” között szerepel.

Frissítés – 17:10:

A bejegyzések miatt egyébként több jogász is írt arról a Facebookon, hogy nem kell tartani a törvénytől. Köztük Dr. Keserű Barna is, aki részletesen leírta, miért nem veszélyes a változás. Egyrészt – úgy tűnik – azért, mert valószínű, hogy elnapolják a hatálybalépését. Másrészt viszont azért, mert nem arról van szó, hogy hirtelen minden, ami bekerül ebbe a nyilvántartásba jogi személlyé válik, valószínűleg csak az egyszerűség kedvéért alakult így.

„A társasház nem rendelkezik jogi személyiséggel, csak ún. relatív jogalanyisággal, ami azt jelenti, hogy csak az épület fenntartással és a közös tulajdonnal kapcsolatban minősül jogalanynak (így pl. köthet szerződést takarítóval, indíthat pert közös költség tartozás iránt, de pl. nem vásárolhat részvényeket vagy köthet franchise szerződést). (…) A lakástulajdonosok szempontjából a társasház jogi személyiségének a hétköznapokban gyakorlati jelentősége nem lenne, hiszen már most is közös költség formájában fizetik a társasházak fenntartását, függetlenül attól, hogy milyen típusú jogalanynak minősülnek. A jogi személyiség nem egyenlő a vagyonbeszolgáltatással!”

– írja Keserű.

A cikk egyébként nagyon messzemenő következtetéseket von le, amiknek valójában semmi közük a törvényhez, pusztán abból indul ki, hogy a társasházak jogi személyek lesznek. A szerző így képzeli el a folyamatot:

  1. bankárérdekből jogi személlyé nyilvánítják a társasházakat;
  2. „a jogi személy társasház létrehozása okirattal, a tulajdonostársak eddigi társasházi vagyonának végleges, visszavonhatatlan elvétele, átadása a jogi személy társasház részére (az már az eddigi tulajdonosok által többé nem szerezhető vissza!)”;
  3. eladósítják a társasházakat;
  4. megállapítják a társasházak fizetésképtelenségét, felszámolják a vagyonát; így
  5. véglegesen kilakoltatják a lakókat, hajléktalanná teszik őket „– a Schadl-ügy is mutatja, milyen a végrehajtói »kultúra« (vagy a társasház államosítása úgy, hogy az államot közben megszállnák a BlackRock emberei – a társasházi ingatlanok globalista tulajdonná tétele, az eddigi tulajdonosok pedig esetleg schwab-i »ingyenpénzen« bérlők maradhatnának, globalista feltételekkel – a Szent Korona tulajdonosi jogaiba való deklarált visszahelyezése akadályt képezhetne”.

„A lényeg: a társadalom teljes kisemmizése és teljes kiszolgáltatottságának az elérése, vagyis a totális rabszolgásítás, most már globálisan, a globalizáció érdekében.”

A szerző szerint a globalista bankárérdek áll többek között a mögött, hogy

  • a modernizáció, kapitalizáció érdekében a nemességből (hazánkban az ősiség törvényének eltörlésével) vagyontalan dzsentrit,
  • később a még vagyonos, például kereskedőrétegből kommunista államosítással vagyontalan értelmiségit,
  • a jobbágyokból pedig a „jobbágyfelszabadítással”, majd a maradék parasztságból a paraszti társadalom szétverésével, a téeszesítéssel nincstelen városi munkást, illetve (főleg városi, de akár vidéki) munkanélkülit csináltak.

A társasházak működését azonban ez a törvény egyáltalán nem befolyásolja, ugyanis azt a 2003. évi CXXXIII., azaz társasházi törvény szabályozza. Ennek módosítása 2023 végén várható. Az ügyben küldtünk kérdéseket a Magyar Ingatlan Tanácsnak, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Az egyesület cáfolata

A cikk megjelenése után megkereste a Telexet dr. Gyárfás Róbert, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke, és jelezte, hogy az egyesület is adott már ki közleményt az álhírrel kapcsolatban. Kiemelik, hogy senkitől nem veszik el az ingatlanát. A hatóságok külön nyilvántartásban kezelik a lakásokat és a társasházakat, és szerintük az ügyintézés is egyszerűbb lesz.

„A jogi személyiséggel rendelkező társasház viszont tulajdonnal rendelkezhet majd – ami nem egyenlő az alapító okiratban felsorol közös tulajdonnal – és pl. a házmesteri lakások, vagy a tetőtér értékesítése során nem kell felsorolni egyenként a tulajdonosokat. Csak annyi fog a tulajdoni lapon szerepelni, hogy a tulajdonos a »Társasház« – ezért a keletkező bevétel a társasház bevételeként, a mindenkori tulajdonosokat fogja megilletni”

– írták.

Azt is megjegyezték, hogy mivel még nincs végrehajtási rendelet a törvényről, továbi részletszabályok csak később derülnek majd ki.